S čistilci zraka nad cigaretni dim

Zdrav življenjski slog je vrednota, ki šteje vedno več, in opustitev kajenja je velik korak k njegovemu uresničevanju. Preverili smo, kakšen vpliv ima tobačni dim na zdravje, kakšne so posledice njegovega vdihavanja in kako se pred njim zaščititi.

V Sloveniji vse manj kadilcev

 Trend kajenja v zadnjih desetletjih vztrajno pada, a do »življenja brez tobaka«, ki ga direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Milan Krek, napoveduje do leta 2040, je še daleč. Število kadilcev med mladostniki se zmanjšuje že dlje časa, pri starejših pa je delež kadilcev v preteklih letih bolj stagniral. V zadnjem času beležimo spodbudne rezultate tudi v tej starostni skupini – število starejših kadilcev namreč prav tako začenja počasi padati.

Številne države izvajajo dejavnosti, s pomočjo katerih skušajo opozoriti na škodljive učinke in vplive, ki jih ima kajenje na zdravje ljudi in na okolje. V Sloveniji je v pripravi nova Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka 2021-2030, ki vključuje širok nabor aktivnosti za preprečevanje kajenja in bo zajemala omejevanje uporabe novih tobačnih in nikotinskih izdelkov.

Eden najbolj učinkovitih ukrepov, ki je pri nas v veljavi od leta 2007, je zagotovo prepoved kajenja v zaprtih in javnih delovnih prostorih. Kljub temu da je kajenje v notranjosti barov, restavracij in na drugih javnih mestih ni več dovoljeno, še vedno veliko časa preživimo doma.

Dom≠ prostor za kajenje

In doma ni ovir. Če je v našem domačem okolju prisoten že samo en kadilec, to močno vpliva na kvaliteto zraka vseh družinskih članov. Prisotnost tobačnega dima v prostoru ima namreč pasivne učinke tudi na nekadilce. V prostoru, kjer se kadi, prihaja do mešanja dima, ki se sprošča iz gorečega konca cigarete v zrak in dima, ki ga kadilec izdihava. Nekadilci postanejo pasivni kadilci – vdihavajo razredčeno mešanico dima, ki jo sestavlja preko 4.000 škodljivih snovi v obliki plinov in delcev. Strokovnjaki so pri najmanj 60 od teh izpostavili sum na povzročanje rakavih obolenj.

Krajša izpostavljenost cigaretnemu dimu povrzoča razdraženost oči, nosu, grla ter glavobol in slabost, dolgotrajno vdihavanje pa vodi v resne zdravstvene težave. Med najbolj ranljivimi skupinami pasivnega kajenja so dojenčki in otroci. Ocena svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je, da je na svetu skoraj polovica otrok izpostavljenih tobačnemu dimu! Zmanjšanje porodne teže, astma, okužbe spodnjih dihal (pljučnica, bronhitis) in vnetja ušes so pogostejša pri otrocih, ki odraščajo v bližini kadilcev.

Kajenje v notranjosti prostorov ni škodljivo zgolj za kadilce.

Kam gre dim?

Kadilec pokadi cigareto, prostor prezračimo in cigaretnega dima ni več? Seveda ne gre tako enostavno! Delci se namreč oprimejo površin v prostoru in v njem ostanejo še dolgo zatem, ko dim ni več opazen.

Delci, ki se naselijo iz cigaretnega dima, se nato mešajo z drugimi snovmi (npr. prah) in pogosto pride do nenamernega vnosa v telo – absorbcija skozi kožo, vnos skozi usta …  Zato je pomembno, da iz zraka ne odstranimo zgolj vonjav, temveč tudi zmesi in s tem preprečimo vstop škodljivih snovi v naše telo.

Čistilec zraka in cigaretni dim

V kolikor vam opustitev še vedno predstavlja preveliko oviro razmislite o načinih, s katerimi bi lahko zmanjšali škodljive vplive cigaretnega dima. Ste pomislili na čistilce zraka? Ste na pravi poti, a previdno pri izbiri! Najbolj primerni čistilci zraka za kadilce in njihove bližnje morajo izločiti neprijetne vonjave in seveda snovi, ki nastanejo.

Priznana švedska blagovna znamka Blueair je razvila edinstveno tehnologijo HEPASilent, ki s kombinacijo elektrostatične in  mehanične filtracije zagotavlja učinkovito odstranjevanje škodljivih delcev. Poleg visoke stopnje dovoda čistega zraka, enostavne uporabe in elegantnega dizajna, jih odlikuje še tiho delovanje in energetska varčnost. Čistilci zraka s tehnologijo HEPASilent so tako tihi, da se njihove prisotnosti sploh ne zavedamo! Ob primerni nastavitvi porabijo manj električne energije kot žarnica, kar pa ne vpliva na njihovo delovanje. Dosegajo 99.7 % učinkovitost filtracije zračnih delcev do velikosti 0,1 mikrona.

Opremite čistilce zraka z izbranimi filtri. Uporaba Blueairjevega filtra SmokeStop še poveča zmogljivost odstranjevanja cigaretnega dima, vonjav in kemikalij prisotnih v zraku.  Filter z aktivnim oglejm je zasnovan z majhno gostoto in veliko površino, ki preprečuje zamašitev in ohrani večji pretok zraka. Za popolno, do 4-krat hitrejše odstranjevanje dima in plinov lahko dodamo še filter DualProtection, ki uporablja čisti kokosov ogljik z visoko poroznostjo.

Zdaj je pravi čas, da v svoj dom prinesete svežino in zadihate s polnimi pljuči! Poskrbite za čist zrak, še bolje – opustite kajenje ter poskrbite za svoje zdravje in zdravje vaših bližnjih. Potrebujete pomoč pri izbiri čistlica zraka? Izpolnite spletni obrazec ali nas pokličite na 03 757 23 64 in z veseljem vam bomo svetovali!